Hogyan lehet pénzt megtakarítani, amely megtakarításokat aztán vagyonteremtésre fordíthatod? Azt gondolom, hogy nem fogok meglepetést okozni a következő mondattal. Kevesebbet kell költened, mint amennyi a bevételed. Ettől most nem estél hasra, ugye? Sejtettem.

Mégis, ha megnézem akár a saját korábbi életemet, akár a szűkebb, tágabb környezetemben élő emberek életét, azt kell megállapítanom, akármilyen egyszerű a fenti képlet, mégis nagyon keveseknek sikerül alkalmazniuk. Miért? Nézzük először a körülményeket, majd a végén az okokat.

Forrás: https://www.independent.co.uk/

1. A fogyasztói társadalom

A társadalmi, gazdasági berendezkedésük a fogyasztáson alapszik. Vegyünk, fogyasszunk minél többet, az pörgeti a gazdaságot, attól lesz a cégeknek sok bevétele, amiből munkahelyeket tudnak teremteni, adót fizetnek. A kifizetett munkabérekből pedig újabb fogyasztás generálódik. Szinte minden körülöttünk azt sulykolja belénk, hogy fogyasszunk még, még, még. Vegyünk minél újabbat, gyorsabbat, szebbet, nagyobbat stb. Ráadásul hányatott sorsú társadalmunkban még státusz szimbólumnak is számítanak bizonyos fogyasztási cikkek, és ezekért hajlandók vagyunk teljesen ésszerűtlen költekezésbe fogni. Lapos TV, okostelefon, autó, megfelelő márkajellel ellátott ruhadarabok, hogy csak párat említsek.

Ezekre nem elég, hogy a gatyánkat képesek vagyunk rákölteni, de nem állunk meg itt, hanem még hitelt is felveszünk, csakhogy a birtokunkba kerülhessenek és büszkélkedhessünk vele, hogy nekünk ilyen van.

2. Tömegpszichózis

Az első ponttal szoros összefüggésben van a második is. A legtöbben nem a saját józan eszükre hallgatnak, hanem mennek a tömeg után.

„Ha meg lehetne abból gazdagodni, hogy a tömegekre hallgatunk, a tömeg gazdag lenne.” – Bob Proctor

A szomszédnak már ilyen van, akkor nekem is legalább olyan kell, de inkább még jobb. Az, hogy valóban szükségem van-e rá, ki fogom-e használni és hasonló kérdések már teljesen másodlagosak. Az meg pláne, hogy egyáltalán megengedhetem-e magamnak. Mert sajnos a tömeg jellemzően nem addig nyújtózkodik, amíg a takaró ér, hanem mindig egy kicsit tovább.

Mit okoznak a körülmények?

A tömeg a bevételeihez igazítja a kiadásait. Amennyit keres, annyit el is költ, de inkább még egy picivel többet is. Így nem lehet vagyont építeni.

Ha keres 200.000 Ft-ot, akkor azt el is költi. De mi történik, ha megemelik a fizetését és következő hónaptól már 220.000 Ft-ot visz haza. A 20-ast félrerakja? Egy fenét. Megtalálja gyorsan a módját, hogy a következő hónaptól már 220.000 Ft-ot költsön el. Nagy kreativitás nem kell hozzá, valljuk be őszintén. Nincs az a pénz, amit nem lehetne elkölteni.

Mi történik, ha a következő hónaptól nem emelik, hanem csökkentik a fizetését és csak 180.000 Ft-ot kap. A szükség nagy úr, valahol lefarag a kiadásaiból 20.000 Ft-ot és megél 180-ból.

Ne tévesszenek meg az alacsony számok, ez magasabb összegeknél is pontosan ugyan így működik.

Ha valaki keres 500.000 Ft-ot egy hónapban, akkor olyan életszínvonalhoz rendezkedik be, mint aki 500.000, de még inkább 600 vagy 700.000 Ft-ot keres. Ahelyett, hogy inkább 300.000 Ft-os szintre lőné magát, a többiből meg vagyont építene.

A gazdag embereknek az egyik jellemző tulajdonsága, hogy lényegesen alacsonyabb életszínvonalon élnek, mint amit az anyagi helyzetük megengedne. Ezért gazdagodnak folyamatosan.

Ezt bárki megcsinálhatná utánuk, mégis csak kevesen teszik. Miért? Nem a fenti körülmények miatt. Akik vagyont építenek, ugyanebben a környezetben, ugyanilyen körülmények között teszik. Mégis akkor mit csinálnak másként? Két szó. Céltudatosság és önfegyelem.

Akik képesek vagyont építeni, ezért hajlandók alacsonyabb életszínvonalon élni, mint amit a bevételeik megengednének, hajlandók lemondani fogyasztásról, azoknak kivétel nélkül határozott céljaik vannak, melyeket nem tévesztenek szem elől.

Azon túl, hogy céljaik vannak, képesek önfegyelmet gyakorolni és lemondani dolgokról, melyek veszélyeztetnék céljaik elérését. Szintén Bob Proctortól való egy idevágó idézet: „Ha valóban meg akarod szerezni, amit akarsz, akkor nincs „de”.”

Náluk nincs „de”.

Írd le a céljaidat, rögzítsd az elmédben, hogy mit akarsz elérni, emlékeztesd erre magad minden nap és amikor önfegyelmet kell gyakorolnod, akkor nálad se legyen ”de”!

0 hozzászólás

Mojzes Gábor

Mojzes Gábor

A Család Pénzügyese

Nálad is előfordul, hogy becsúszik egy nem várt kiadás, amit hirtelen nem is tudod miből fizesd ki?

Ez az ingyenesen letölthető útmutató a segítségedre lesz!

Lépj a gyorsító sávra!

Rengeteg könyv tudása és sok év tapasztalata összefoglalva és rendszerezve alig több mint 2 órába sűrítve a Tied lehet.

Indulj el az anyagi biztonság felé szakértő segítségével!

Megosztás