A saját bemutatkozó szövegemben is és az ingyenesen letölthető 6 lépés a pénzügyileg kiegyensúlyozott életért mini e-bookban is külön kiemelt szerepe van az önfejlesztésnek. Súlyos hiba, ha elvégzel egy iskolát, egyetemet, szerzel egy szakmát, diplomát és azt hiszed, hogy kész vagy. Persze a nyelvünk szóhasználata is ezt a hitet táplálja beléd azzal, hogy végzettségnek hívja a megszerzett tudást vagy legalább is a papírt hozzá. Mit végeztél? Mi a végzettséged? Ez a szóhasználat tudat alatt is azt táplálja belénk, hogy végeztünk, ennyi volt, ennyi elég volt. Egy nagy fenét.

Fejleszd magad!

Félreértés ne essék, én is így indultam a diplomám megszerzése után. Meg voltam róla győződve, hogy én már mindent tudok. Nem is ez a gond, hanem ha úgy maradsz és később sem ismered fel/be, hogy van még hova fejlődnöd. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fejlődés nem csak szakmai fejlődést jelet. Az mondhatni alap, hogy a szakmádban egyre jobb és jobb akarsz lenni, ezért folyamatosan fejleszted magad szakmailag. Viszont az igazán nagy változásokat az hozza meg, ha emberileg is fejlődsz.

A gondolat ereje

Olyan sok embertől olvastam meg hallottam már, hogy nem tudom megmondani ki az eredeti forrás, de ettől még tény, hogy a gondolataid, a gondolkodásmódod határozza meg a sorsodat. Olyan életet élsz, amilyet a gondolkodásmódod alapján élhetsz. Ha változást szeretnél, akkor a gondolkodásmódod kell megváltoztatnod. És ez igaz a pénzügyekre is. Ha változást szeretnél, akkor a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódon kell változtatnod. Persze ehhez nyitottság kell, és nem utolsósorban az, hogy elismerd legalább önmagadnak, hogy ahogy eddig csináltad, az nem a legjobb, nem visz előre.

Olvass!

Az önfejlesztés egyik leghatékonyabb módja az olvasás. Olyan tapasztalatokat, gondolatokat ismerhetsz meg, amik gyökeresen meg tudják változtatni a Te látásmódodat is. Évtizedek alatt összegyűjtött tapasztalatokat ismerhetsz meg egy-egy könyvből. Ha ezen a ponton most azt mondod, hogy nincs időd olvasni, akkor én – már megbocsáss, de – jót mosolygok ezen. Sohasem az idő a probléma, hanem az akarat. Ha akarsz, akkor találsz rá időt.

A kicsit hosszúra sikerült bevezető után rátérek a lényegre és mutatok Neked 5 olyan könyvet, amivel érdemes kezdened az önfejlesztést

1. Robert T. Kiyosaki – Gazdag papa, szegény papa

A saját példányomat kölcsönadtam, ezért hozott képpel dolgozok. Forrás: bookline.hu

Kiyosaki alapműve ez, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a pénzről kialakult gondolkodásmódodat a helyes irányba állítsd. Könnyen olvasható klasszikus, melyben a szerző a saját példáján keresztül mutatja be, hogy mennyire fontos a gondolkodásmódod szempontjából a Téged körülvevő emberek gondolkodása, a környezet, amiben nevelkedsz, és mekkora különbségeket okozhatnak az életedben az eltérő gondolkodásmódok.

2. Brian Tracy – Maximális teljesítmény

Innentől már a saját példányaim láthatók, ami a fotók minőségén is észrevehető.

Brian Tracy tanításai nem elsősorban pénzügyi jellegűek. A felelősségvállalásról, önbecsülésről, más emberekkel való bánásmódról szól, melyek együttes hatása hozza ki belőlünk a maximális teljesítményt. Rengeteg mindent fogsz megtanulni önmagadról és biztos vagyok benne, hogy egy rakás dolgot másképp fogsz látni és csinálni, miután elolvastad.

3. Bodo Schäfer – Út az anyagi függetlenséghez

A Gazdag papa, szegény papához hasonlóan ez a könyv is egy pénzügyi intelligencia alapmű. Olyan gondolatokat, gyakorlati tanácsokat tartalmaz, melyek a személyes pénzügyeid helyes irányba állítását segítik. Saját tapasztalatom az, hogy érdemes többször elolvasni, főleg ha olyan defektes gondolkodásod van a pénzről, mint amilyen nekem volt. Nem minden esett le elsőre, meg annyi “aha élményt” nyújtott, hogy kellett az újraolvasás, mire minden leülepedett.

4. Dale Carnegie – Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket

Rögtön azzal kezdem, hogy elég szerencsétlenül sikerült az eredeti cím magyarra fordítása. Angolul How to win friends and influence others, ami magyarul inkább Hogyan szerezzünk barátokat és legyünk hatással másokra. A befolyásolás szó  szerintem túlságosan negatív, pláne ehhez a műhöz. A tartalom ettől még zseniális. Ahogy a címből is kiderül alapvetően a emberekkel való bánásmódról, a minőségi kapcsolatokról szól. Mit és hogyan csinálj ahhoz, hogy elfogadtasd magad, a véleményed úgy, hogy win-win helyzeteket alakíts ki.

5. Stephen R. Covey – A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

Szerencsémre nem csak a könyvet olvastam, hanem még a volt munkahelyemnek köszönhetően egy 7 szokás tréningen is részt vehettem. Nagy élmény volt mindkettő és Neked is az lesz. 7 szokás, amely mindig segítségedre lesz abban, hogy hatékony, eredményes és sikeres legyél, valamint hogy a változásokat is megfelelően kezeld.

A sort még hosszasan lehetne folytatni, de 5-öt ígértem, 5-öt mutattam. Ha elkezded, akkor úgysem tudod már abbahagyni és megtalálod a számodra fontos műveket. Jó fejlődést kívánok!

Megosztás