Bizonyára Te is hallottál már a passzív jövedelemről. Nem kell dolgozni, csak dől a lé és élsz, mint Marci Hevesen. Mindenki ilyent akar, hogy munka nélkül keressen minél több pénzt, ezáltal elérve az anyagi függetlenséget. Azonban fontos tudni, hogy passzív jövedelemhez jutni, passzív jövedelemforrást kiépíteni bizony komoly meló, az nem jön csak úgy magától, kivéve, ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy örökölsz ilyet.

Aki az örökösök táborát képviseli, sejtésem szerint nem olvassa ezt a bejegyzést, ezért inkább a többségre koncentrálva a teljesség igénye nélkül mutatok 7 példát a passzív jövedelemforrásokra.

1. Megtakarítás kamata

Talán ez az egyik legnyilvánvalóbb passzív jövedelemforrás, amivel szinte mindenki rendelkezik, akinek van akárcsak egy minimális megtakarítása. Az aktív munkával megkeresett pénzedből megtakarítást képzel, azt lekötöd valamilyen pénzügyi termék formájában (bankbetét, lakástakarék-pénztár, nyugdíj célú megtakarítás stb.), ami kamatot fizet számodra. A kapott kamat már passzív jövedelemnek számít, hiszen azért már nem kell megdolgoznod. Mondanom sem kell, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben erre a típusú passzív jövedelemforrásra anyagi függetlenséget alapozni nem túl bölcs vállalkozás. Előnye, hogy nem igényel különösebb előképzettséget, de azért az alapvető matematikai műveletek értő használata nem árt hozzá.

2. Bérletidíj bevétel

Talán a másik legnépszerűbb formája a passzív jövedelemszerzésnek a kiadási célú ingatlanvásárlás. Ez lehet garázs, lakás, iroda, üzlethelyiség, ipari létesítmény, de termőföld is. Az évek során összespórolt pénzedből veszel egy lakást, amit kiadsz, és élvezed a havonta beáramló bérleti díjakat.

Szép is lenne, ha csak ennyi lenne, de sajnos általában nem ennyire egyszerű a történet, mert a bevételi oldalon nem egy pénzügyi termék előre deklarált kamata van, mint például egy bankbetét esetében, hanem élő emberek, akik bizony kockázatokat hordoznak magukban. Nem fizetnek, nem időben fizetnek, kárt okoznak, problémáznak és minden egyéb hasonló dolog, amit mi emberek szoktunk művelni. Persze a magasabb kockázat jutalma a magasabb hozampotenciál. 3-4 jó adottságú lakás kiadásából már akár az anyagi függetlenség is elérhető, ha nem túl magasak az igényeid. Mondanám, hogy ez sem igényel előképzettséget, de ez nem igaz. Persze bárki vásárolhat lakást és megpróbálhatja kiadni, de ha igazán sikeresen akarod ilyen formában a pénzedet fialtatni és passzív jövedelmeket felépíteni, akkor mindenképpen képezd magad a témában! Menj el egy-két ingatlanbefektetéses rendezvényre és beszélgess olyanokkal, akik már rutinosak ebben, mert sok ősz hajszáltól és elbukott százezrektől, akár millióktól kímélheted meg magad, illetve sokkal jobb hozamokat érhetsz el, mint egy átlagos kiadási célú ingatlanvásárló.

3. Osztalékbevételek részvényekből

Felépíthetsz egy csinos kis részvényportfóliót osztalékfizető részvényekből, melyek évente több alkalommal utalják számládra a jóleső összegeket. Ez is szépen hangzik, de messze nem ilyen egyszerű megcsinálni. Szerencsére ennek is van már irodalma magyar nyelven is, ha az angollal még küzdesz. Könnyen megtanulható, hogy mire kell figyelni, milyen szempontok szerint kell kiválasztanod a cégeket, amelyekbe bevásárolod magad. Tuti tipp itt sem létezik, a részvénypiac kockázatos befektetés, de ahogy Robert Kiyosaki is mondja több könyvében is, hogy valójában nem a befektetések a kockázatosak, hanem tudás hiányában befektetni.

4. Jogdíjak

A jogdíj típusú bevételek szintén passzív jövedelemforrások. Ilyen típusú bevételhez akkor van esélyed hozzáférni, ha létrehozol valami olyan dolgot, ami utána már önálló életet tud élni. Na ezt a mondatot én se biztos, hogy megérteném, ezért inkább példákon keresztül mutatom meg, hogy miről is van szó. Írsz egy könyvet, amit kiadsz. Tehetséges zenész, énekes vagy, és készítesz egy lemezt, amit kiadsz, esetleg felhasználják a számaidat más előadók, filmek stb. Létrehozol egy trendi márkát, aminek aztán a logójával elkezdenek mások mindenfélét árulni a pólóktól, a kulcstartókon át a plüss macikig, amiért neked jogdíjat fizetnek.

Azért a példákból is látszik, hogy ilyen típusú passzív bevételre már kevesebbeknek van esélye, mint az első háromra, de nem lehetetlen.

5. Saját vállalkozásod

Létrehozol egy vállalkozást. Fejleszted magad, hogy jobb vezető legyél, bevonzod a vállalkozásodba a megfelelő embereket – vagy ahogy Jim Collins írja a Jóból kiválló című könyvében – felszállítod a buszra a megfelelőket és leszállítod a nem megfelelőket, majd felépítesz egy olyan vállalkozást, amiben már nem kell nap mint nap aktívan részt venned. Megvannak rá az embereid, akik irányítják, Te pedig élvezed a vállalkozásod által termelt bevételeket, amik ebben az esetben már passzív bevételnek számítanak.

Hosszú és nem egyszerű folyamat. Biztos vagyok benne, hogy ilyen vállalkozás létrehozásához nem a szakmai kvalitásaidat, nem a munkabírásodat vagy az értékesítési képességedet kell fejleszteni, hanem saját magadon kell sokat dolgoznod, hogy képes legyél embereket vezetni, motiválni, megtartani, és ami talán a legtöbb vállalkozónak a legnehezebb, az irányítást átadni a megfelelő embernek. Enélkül nem fogsz tudni háttérbe vonulni és passzívan élvezni a vállalkozásod által megtermelt bevételeket.

6. Network marketing hálózat

Remélem, ha már idáig eljutottál az olvasásban, akkor nem a fenti három szó láttán fogod lehúzni a redőnyt, hanem tovább olvasol. Igen, kedves olvasóm, hálózatépítésből vagy ha úgy tetszik MLM-ből is csinos passzív bevételekre lehet szert tenni. Az MLM viszont nem összekeverendő az illegális piramis játékokkal. Egy korrekten működő MLM rendszerben kemény munkával komoly jövedelmekre lehet szert tenni, melyek nagy része passzív jövedelem, de ehhez valóban keményen meg kell dolgozni. Persze, ha valaki addig jutott az MLM hálózatokkal, hogy „be kell szerveznem sok embert, akik majd dolgoznak NEKEM”, az bizony óriási tévedésben van. Érdemes lenne elbeszélgetnie olyan emberekkel, akik már értek el akár kisebb sikereket is ilyen típusú üzlettel, hogy mi munka van benne, és mellette mennyire próbára teszi az ember vélt vagy valós képességeit. Mennyit kell fejlődni hozzá emberileg, hogy valóban képes legyél sikereket elérni.

Melós munka, de mindenki, akit ismerek és megcsinálta semmire nem cserélné le.

7. Startup befektetés

A végére még idehoztam a startup cégekbe történő befektetés lehetőségét azzal a kitétellel, hogy ehhez azért már komolyabb tőkével kell rendelkezned (jellemzően min. 5-10 millió Ft/cégről beszélnek a szakértők), nem beszélve a felkészültségről. És ha figyelembe vesszük még azt is, hogy átlagosan 10 kiszemelt cégből 1  lesz sikeres, akkor ez azt jelenti, hogy 50-100 millió forint erre szánt szabad tőke nélkül nem érdemes ebben gondolkodnod.

Ilyen befektetésnél már nem csak passzív élvezője vagy az esetleges haszonnak, de akár tevékenyen is részt kell vállalj a folyamatokban ahhoz, hogy kontroll alatt tudjad tartani a befektetett pénzedet.

A fenti felsorolás nem teljes, léteznek még más passzív jövedelemforrások is, de ahhoz éppen elég, hogy kapjál egy képet arról, hogy mi ez a néha túlmisztifikált valami, amit passzív jövedelemnek hívunk és amire sokan vágynak, de néha azt sem tudják, hogy igazából mi fán terem.

Ezekből kell sokat felépítened ahhoz, hogy elérd az anyagi függetlenséget, ami szintén egy olyan fogalom, amiről sokakban téves kép él, de hogy pontosan mit is jelent, azt a jövő heti blogbejegyzésemben fejtem ki bővebben.

0 hozzászólás

Mojzes Gábor

Mojzes Gábor

A Család Pénzügyese

Nálad is előfordul, hogy becsúszik egy nem várt kiadás, amit hirtelen nem is tudod miből fizesd ki?

Ez az ingyenesen letölthető útmutató a segítségedre lesz!

Lépj a gyorsító sávra!

Rengeteg könyv tudása és sok év tapasztalata összefoglalva és rendszerezve alig több mint 2 órába sűrítve a Tied lehet.

Indulj el az anyagi biztonság felé szakértő segítségével!

Megosztás