Talán mára már sokan felismerték azt a tényt, hogy kizárólag állami nyugdíjból nem fognak megélni nyugdíjasként. A népesség elöregedése Európa szerte problémát jelent és nincs ez Magyarországon sem másképp. Egyre kevesebb aktív keresőre egyre több nyugdíjas jut, és amíg az egy nőre jutó élve születések átlaga tartósan nem haladja meg a kettőt, addig kár is érdemi változást várni. A KSH adatai szerint egyébként 1990 óta egyszer sem történt ez meg. A legjobb érték is 1,87 volt, de az elmúlt húsz évben nem mozdult ki a mutató a 1,23-1,44 közötti sávból.

Forrás: KSH

Egyre több eltartott, egyre kevesebb eltartó

A jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszer alapja, hogy az aktív keresők tartják el a nyugdíjasokat. Azonban amíg az előbbiek száma csökken, addig utóbbiból egyre több lesz, tehát kevesebb nyugdíjjárulékot kell egyre több nyugdíjas között szétosztani.

Megélhetésre édes kevés

A legtöbb nyugdíjas már ma sem tud megélni rendesen a nyugdíjából, a korábbi jövedelmének csak a töredékét kapja meg. Hiba azt remélni, hogy ez majd másképp lesz 5, 10 vagy 20 év múlva. Amennyiben nem dől össze a jelenlegi nyugdíjrendszer (amire azért van némi esély), akkor is olyan minimális lesz az államtól érkező nyugdíjak összege, amire emberi létet nem lehet alapozni.

Az egyetlen megoldás az öngondoskodás, melynek ma már több, államilag is támogatott formája létezik.

Nagyon fontos azonban itt is a tervezés. Mennyi pénzből szeretnél nyugdíjasként megélni? Egyáltalán mennyi ideig leszel nyugdíjas? Az első kérdésre talán egyszerűbb a válasz, a másodikhoz támpont lehet a KSH adatbázisa, melyből megtudhatod, hogy egy 65 éves férfi átlagosan még 14,5, egy 65 éves nő pedig még 18,4 évet él és ez a szám évről évre növekszik.

Forrás: KSH

Kezd el!

E két kérdés megválaszolását követően már ki tudod számolni, hogy a nyugdíjkorhatár eléréséig mennyi pénzt kell havonta félretenned, hogy az általad megálmodott anyagi színvonalon tudd hátralevő életed leélni. Azt mondanom sem kell, hogy minél fiatalabban kezded meg a megtakarítást, annál kevésbé lesz mellbevágó az összeg, de a lényeg, hogy kezdj el megtakarítani, mert e nélkül sok jóra nem számíthatsz.

Megosztás