Akik olvassák már egy ideje a blogomat, esetleg letöltötték korábban a most már nem elérhető 6 lépés a pénzügyileg kiegyensúlyozott életért mini ebook-ot, azoknak nem lesz meglepő a mai mondanivalóm. Szinte minden bejegyzésemben és a honlapon lévő szövegekben is visszaköszön az önképzés, tanulás és folyamatos önfejlesztés hangoztatása, a mini ebook-ban pedig egy külön részt szenteltem neki. Nem véletlenül.

Panaszkodni egyszerű

Rengetegszer hallottam már a panaszkodást, hogy nem fizetnek meg eléggé, többet érdemlek, az xy ugyanezért a munkáért többet kap és hasonló frázisok. Ugyanakkor, ha arról esik szó, hogy fejleszd magad, tanulj valamit, olvass könyveket, legyél nyitott, akkor már hirtelen bezárnak a reteszek a fülekben.

Változtatni már melós

Pedig ahhoz, hogy havonta minél több pénz maradjon a zsebedben, vagyis a bevételeid és a kiadásaid közötti különbözet minél nagyobb legyen a bevételek javára, két dolgot tehetsz.

Az első, hogy csökkented, optimalizálod a kiadásaidat. Ez sem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik. Ha már eleve kevés pénzből élsz, akkor lehet, hogy már nem sok mozgástered van az optimalizálásra. Ha meg már hozzászoktál egy magasabb költségigényű életvitelhez, akkor vasakarat és masszív önfegyelem kell, hogy lejjebb vedd az igényeidet és lemondj dolgokról, amikhez már hozzászoktál.

A második dolog, amit a pénzed gyarapítása érdekében tehetsz, hogy a bevételeidet növeled. Könnyű? Naná, hogy nem. Ehhez változni kell, méghozzá Neked és nem a körülményeknek. Azok nem fognak maguktól megváltozni.

Én annak idején, mikor friss közgazdász diplomával a kezemben nekiláttam az életnek, azt gondoltam magamról, hogy készen vagyok. Tanultam eleget, közgazdász vagyok, mi kellhet még. Aztán persze az élet bebizonyította, hogy sohasem lehetek kész. Rá kellett jönnöm, hogy képeznem kell magam folyamatosan, és fejlődnöm kell nap, mint nap.

Belülről kell kezdeni

Számomra motiváló volt, így lehet, hogy Neked is segít a következő gondolat. Pontosan ott tart az életed, ahol a gondolkodásmódod alapján tartania kell. Ha előrébb akarsz jutni, akkor a gondolkodásmódodon kell változtatnod. Sajnos azt már nem tudom, hogy kitől hallottam, vagy olvastam először, de fejbevágott az biztos.

Szóval, ha nem tetszik az, amilyen helyzetben vagy, amilyen körülmények között élsz, amennyit keresel stb., akkor ne a kormányt, a főnöködet, a szomszédodat, a párodat, Soros Györgyöt, a migránsokat vagy a körülményeket okold, hanem saját magadat. Te vagy a felelős a saját életedért és csak Te tudsz változtatni rajta. Képezd magad, fejlődj!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy oké, de merre induljak el. Mit tanuljak? Erre a válaszom az, hogy először magadon dolgozzál. Ehhez ajánlottam már könyveket, érdemes ezekkel kezdeni. Utána már könnyebben észre fogod venni a lehetőségeket, kinyílik a világ és már az lesz a problémád, hogy hogyan szelektálj.

A legjobb befektetés

A képzések drágák, hangzik sokszor a kifogás. Attól függ, honnan nézzük, és itt utalnék vissza a bejegyzés címére. Az egyik legjobb befektetés, ha saját magadba, a tudásodba fektetsz be. Elvégzel például egy 1 millió forintos tanfolyamot, aminek köszönhetően plusz 100 ezer forinttal tudod növelni a havi bevételeidet. 1 millió forintos befektetésért havi 100 ezer forint hozam, ez bizony havi 10%. Ilyen hozamokat csak a Bróker Marcsik tudnak ígérni, de ők is csak papíron, amíg be nem dől a rendszer.

A számodra szükséges tudást, lehet, hogy megtalálod egy pár ezer forintos könyvben, de az is lehet, hogy egy több százezer forintos szemináriumra lesz szükséged. Ez attól függ, hogy mi a célod, mit szeretnél elérni és főleg, hogy azzal a tudással, amit megszerzel mit lehet elérni. Ha meg szeretnél tanulni főzni, akkor lehet, hogy elég Neked az ingyenes főzőműsorok mellett még pár könyvet elolvasnod a témában, hogy magabiztosan mozogj a konyhában. Ha viszont komolyabb babérokra törsz, és kiváló szakács akarsz lenni, akkor ez kevés lesz. Kellenek a magasabb árfekvésű, akár külföldi kurzusok, ahol megtanulod, hogyan párosítsd az ízeket, hogyan kísérletezz a fűszerekkel stb. Ez többe kerül, mint simán megtanulni otthon főzni, de többet is profitálhatsz belőle.

Ez a pénzügyekben sincs másképpen. Ha az alapvető pénzügyi gondolkodásmód elsajátítása a célod, akkor jó helyen jársz. Az Online Pénzügyi Alapozó videósorozat ezt a célt szolgálja. Amennyiben Te többre vágysz, tovább lépnél, akkor az ár is emelkedik. Profi részvény elemzővé válhatsz, elsajátíthatod a vagyonépítés minden fogását, ingatlan befektetővé, tőzsde guruvá képezheted magad különböző tanfolyamokon, amivel komoly pénzeket csinálhatsz, de ez a tudás megszerzésének árában is tükröződik.

Lehet, hogy lesznek olyan képzések, melyekre utólag azt fogod mondani, hogy nem érte meg, de biztos, hogy nem üres kézzel fogsz távozni onnan sem.

A képzés időigényes? Az önképzés azon része, amit otthonról is elvégezhetsz (könyvek, hanganyagok és online képzések) könnyedén beilleszthető a mindennapokba, csak akarni kell.

TV-re van idő

Egy 2016-os Nielsen Közösségmérés tévénézési szokásokat boncolgató felmérése azt hozta ki, hogy a magyar lakosság átlagban napi 4 óra 42 percet néz TV-t. Ha csak a 18-49 éves korosztályt nézzük, akkor is 3 óra 42 perc az átlag. Ez borzasztó szerintem. Mi lassan 10 éve nem nézünk már TV-t. Esténként azon túl, hogy szoktunk beszélgetni, olvasunk lefekvés előtt. Ha éppen hanganyagot akarok hallgatni, akkor azt bármilyen házimunka, vezetés, gyaloglás, bringázás közben megtehetem. Mindenkinek a napja 24 órából áll. Te mivel töltöd ki? Mennyi időt ülsz a TV, internet előtt, ahol nem olyan dolgokkal foglalkozol, ami előreviszi az életed és mennyi időt fordítasz a saját tudásod fejlesztésére? Az igazán fontos dolgokra mindig tudunk időt szakítani.

Bízom benne, hogy ha már idáig eljutottál az olvasásban, akkor megvan benned az igény a fejlődésre. A világ nem fog megváltozni a kedvedért. Sőt még a szomszédod, a barátod, de még a saját párod vagy gyereked sem. Egy dolgot tehetsz. Tanulsz, fejlődsz és Te változol meg pozitív irányba és így gyakorolsz hatást a környezetedre.

Nálad is előfordul, hogy becsúszik egy nem várt kiadás, amit hirtelen nem is tudod miből fizesd ki? Elromlik a mosógép, szervizbe kerül az autód és még sorolhatnám. Ebből az útmutatóból megtudod, hogyan készülj fel az ilyen helyzetekre.

Megosztás