Ahogy a múlt héten ígértem a passzív jövedelem után az anyagi függetlenség lesz a mai témám. A két fogalom szorosan kapcsolódik egymáshoz, hiszen passzív jövedelem nélkül nincs anyagi függetlenség.

De mit is jelent pontosan, hogy valaki anyagilag független? Úgy látom, hogy sokszor túlmisztifikáljuk a dolgot és az anyagi függetlenség mellé olyan képeket társítunk, mint mérhetetlen gazdagság, hatalmas bevételek és csak úgy pörögnek a milliók, milliárdok. Pedig ez óriási tévedés. Az anyagi függetlenség nem ez. Egy alacsony bevételű/jövedelmű ember is lehet anyagilag független és havi sokmilliós bevétel/jövedelem mellett is elképzelhető, hogy valaki nem az.

Hogyan lehetséges ez? Ha megnézzük az anyagi függetlenség fogalmát, akkor rögtön világossá válik, hogy mi a magyarázat. A fogalom meghatározásához segítségül hívtam Bodo Schäfert, az Út az anyagi függetlenséghez című könyv szerzőjét. Schäfer azt mondja, hogy amennyiben a havi passzív jövedelmeid összege meghaladja a havi kiadásaid összegét, akkor Te anyagilag független vagy.

Nézzünk egy példát, amiből könnyebben megérthető, hogy miről is van szó. Ha Te megélsz havi 200 ezer forintból és a passzív jövedelmeid összege 201 ezer forint, akkor anyagilag függetlennek mondhatod magad. Magyarul nem a bevételeid nagysága határozza meg azt, hogy Te mikor válsz anyagilag függetlenné, hanem a kiadásaid mértéke a döntő. Éppen ezért lehetsz akár 201 ezer forintnyi passzív bevétel mellett is anyagilag független, ha a kiadásaidat képes vagy ez alatt tartani. És ez a magyarázat arra is, hogy kereshetsz Te 2 milliót is havonta passzívan, ha a kiadásaidat is ehhez igazítod és többet költesz ennél, akkor soha nem éred el a vágyott függetlenséget.

Forrás: http://eebc.ch

A fenti példák is jól mutatják, hogy akár már két kiadott lakás bevételeiből is elérhető az anyagi függetlenség, ami azért nem egy megvalósíthatatlan dolog, feltéve, hogy a kiadásaidat képes vagy megfelelően alacsony szinten tartani. Viszont komoly önfegyelmet igényel, hogy a bevételeid növekedése ne húzza magával a kiadásaid növekedését. Hiszen, ha a passzív jövedelmeid növekedésével együtt költesz egyre többet és többet (új autó, nagyobb lakás, több vásárlás stb.), akkor soha nem éred el az anyagi függetlenséget. Lehet, hogy már réges-régen több lesz a passzív jövedelmed, mint a kiadásaid voltak akkor, amikor kitűzted magadnak az anyagi függetlenséget célként, mivel azonban nem tudod magad fegyelmezni és a kiadásaidat folyamatosan növeled, ezáltal a célod elérését is folyamatosan tolod magad előtt, mint a képen a szamár a répát.

Mire jó az anyagi függetlenség? Az, hogy valaki elérte ezt az állapotot, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egész nap lógatja a lábát és nem csinál semmit. De akár ezt is megteheti, hiszen nem kell aktív munkával töltenie az idejét ahhoz, hogy fenntartsa jelenlegi életszínvonalát. Anyagilag függetlennek lenni elsősorban nem azt jelenti, hogy azt csinálsz, amit akarsz, hanem hogy nem kell megcsinálnod, amit nem akarsz. Ízlelgesd ezt a mondatot, mert szerintem egy eszméletlen jó állapot lehet. Én magam még nem értem el, de az ismeretségi körömben többen is már élvezi ennek az állapotnak minden előnyét.

Ahhoz viszont, hogy elérj idáig, a múlt héten bemutatott passzív jövedelemforrások kiépítésén túl kitartásra, és egy jó nagy adag önfegyelemre van szükséged. Ha ez megvan, akkor már csak idő kérdése, hogy elérd az anyagi függetlenséget.

0 hozzászólás

Mojzes Gábor

Mojzes Gábor

A Család Pénzügyese

Nálad is előfordul, hogy becsúszik egy nem várt kiadás, amit hirtelen nem is tudod miből fizesd ki?

Ez az ingyenesen letölthető útmutató a segítségedre lesz!

Lépj a gyorsító sávra!

Rengeteg könyv tudása és sok év tapasztalata összefoglalva és rendszerezve alig több mint 2 órába sűrítve a Tied lehet.

Indulj el az anyagi biztonság felé szakértő segítségével!

Megosztás