A címben szereplő mondatot még Tonk Emiltől hallottam egy hanganyagban. Milyen igaz.

A fenti képen a felirat azt jelenti, hogy gondolkodj másképp. Én inkább leegyszerűsíteném annyira, hogy egyáltalán gondolkodj!

Sokszor említettem már az önképzés fontosságát és az elmúlt napok, sőt évek eseményei csak tovább erősítik bennem ezt a tudatot. Félreértés ne essék, nem politizálni akarok és még csak nem is állást foglalni, egészen egyszerűen elkeserít, hogy ma Magyarországon milyen szinten lehet paródiába illő módszerekkel tömegeket hülyíteni. És ez rossz kezekben elképesztően veszélyes fegyver lehet.

Még szomorúbb, hogy ezeknek a tömegeknek látszólag nincs is igényük másra, elfogadják, sőt tovább megyek, elvárják, hogy valaki megmondja nekik mit csináljanak, mit gondoljanak és már bocsánat, de birka módjára teszik és gondolják is. Borzasztó, és még egyszer kihangsúlyozom, hogy ezt politikai párttól függetlenül mondom. Népbutítás mindig is volt, és amíg vannak vevők rá, mindig is lesz. Egyedül a Te érdeked az, hogy Te önállóan képes legyél gondolkodni és állást foglalni különböző kérdésekben. Senki másé.

Emlékszem rá, hogy amikor sok évvel ezelőtt csatlakoztam az egyik ismert multilevel-marketing hálózathoz és rendszeresen jártam a rendezvényeikre, akkor sokszor hallottam másoktól kifogásként, hogy ő ugyan nem megy ilyenekre, mert ott agymosás zajlik. Igen. Ez bizony így van, de agymosás és agymosás között is van ám különbség. Az önképzés is agymosás, meg az is ám, ha folyamatosan megy Nálad a TV, rádió és ontják magukból a népbutító hülyeséget, csak míg az előbbi Számodra pozitív irányba változtatja meg a gondolkodásodat, addig az utóbbi negatív irányba hat.

Nem mindegy, hogy az agymosást ki és milyen célból irányítja. Te akarod, hogy változzon a gondolkodásmódod, hogy a Te életed változzon ezáltal pozitív irányba, vagy mások akarnak Rád erőltetni egy gondolkodásmódot azért, hogy nekik jobb legyen. Persze azt a látszatot keltve, hogy Neked lesz jobb. Ezt pedig sokan beveszik.

Mi itthon kb. 8 éve döntöttünk és lekapcsoltuk magunkat az intézményesített agymosásról. Azóta nem nézünk TV-t, nem hallgatunk rádiót. Helyette kezünkbe vettük a sorsunkat, az önkéntes agymosás felé fordultunk és megszállott önképzők lettünk. Azzal foglalkozunk, amire hatással tudunk lenni. Javaslom, hogy Te is tégy így!

Fontos dolog a választás, de ne gondold, hogy azért, mert egyik vagy másik párt nyer, attól Neked bármilyen szinten is megváltozik az életed. Hacsak nem olyan pozícióban vagy, ami erősen politika függő, és egy kormányváltás esetén repülnél Te is. Bár az is csak egy munkahely lenne, nem a világvége.

Egyetlen egy valakitől függ a sorsod és az Te magad vagy. Nem az határozza meg az életed, hogy mi történik körülötted, hanem hogy miként reagálsz rá.

Stephen R. Covey azt írja a Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című zseniális könyvében, hogy csak azzal foglalkozz, amire ráhatásod van. Covey úgy fogalmaz, hogy van érdeklődési és befolyásolási köröd. Az érdeklődési körödbe tartoznak logikusan azok a dolgok, amik érdekelnek és foglalkoztatnak. Az érdeklődési körödön belül egy kisebb kör azon dolgok halmaza, melyekre befolyással bírsz. Tehát érdekelhet téged az időjárás, és bosszankodhatsz azért, mert ma éppen esik az eső, de van értelme? Van ráhatásod, hogy esik vagy sem? Fogadd el, és azzal törődj, amire közvetlen hatást tudsz gyakorolni.

Ha csak ezt az egy dolgot elsajátítod és szokásoddá teszed, akkor észreveszed, hogy mennyi felesleges hülyeséget engedtél be eddig az elmédbe, és mennyi időt vesztegettél olyan dolgokkal, amikre semmiféle ráhatásod nincsen, sőt lesz köztük szép számmal olyan is, amiknek egyáltalán semmiféle hatása nincs az életedre. Te mégis pörögtél rajtuk, bosszankodtál miattuk, vagy akár komoly döntéseidet tetted ezektől függővé.

Ne másoktól várd a megoldást, mert senki sem fogja helyetted megoldani az életed.

A zárszót a Monty Phytonra bízom, kíválóan összefoglalják a lényeget.

Megosztás