Magyarországon a házasságok egy ötöde válással végződik. Ez önmagában már elég lehangoló statisztika, de pénzügyi szempontból még lehangolóbb, hogy az 5 leggyakoribb válóok között szerepelnek a pénzügyi problémák is. Hogy a házasságon kívüli párkapcsolatok esetében mi a helyzet nem tudom, de gyanítom, hogy ott sem jobb.

Miért van ez, és hogyan tudod megelőzni?

A probléma ott kezdődik, hogy nem beszélünk a pénzügyeinkről, vagy már csak akkor kerülnek szóba, amikor nagy a baj. Természetes, hogy egy friss kapcsolatban, ahol még dúl a szerelem és mindketten rózsaszínű felhők közt lebegtek, nem a kapcsolatotok pénzügyi alapjai lesz az első téma, amiről esténként beszélgetni fogtok. Ettől még fontos, hogy minél hamarabb erről a kérdésről is egyeztessetek. Ha meg már házasok vagytok, akkor végképp elkerülhetetlen.

Már a kapcsolat elején le kell tisztáznotok a pénzügyi céljaitokat. Világosan tudatnotok kell egymással, hogy mit akar a másik. Ha ezt nem beszélitek meg és mindketten más irányba indultok, akkor az előbb-utóbb konfliktushoz vezet.

Miket beszéljetek át?

Először is meg kell egyeznetek, hogy a bevételeiteket milyen arányban osszátok meg egymás között. Komoly, tartós párkapcsolat (házasság) esetén szerintem alap, hogy minden megy a közösbe, hiszen egy háztartás, de láttam ellenpéldákat és rá kellett jönnöm, hogy nem mindenki úgy gondolkodik, mint én. Ettől még én továbbra is úgy gondolom, hogy ha már ezen vita van, és valamelyik fél nem hajlandó közösködni, mert mondjuk lényeges jövedelemkülönbség van köztetek, akkor az a kapcsolat előbb-utóbb az anyagiak miatt szét fog menni. Ha itt nincs közösködés, akkor se közös pénzügyi célokat nem tudtok megfogalmazni, se közös tervet készíteni. Akkor meg tulajdonképpen milyen jövőt képzeltek el magatoknak?

Egyezzetek meg abban is, hogy mi az az összeghatár, ami feletti kiadást megelőzően mindenképpen egyeztettek egymással. Bevételeitek nagyságától függ az összeg. Van, akinek már pár ezer forint feletti kiadás is ilyen lehet, de ismerek olyan párt is, akik csak a 10 millió forint feletti kiadásokat egyeztetik. Nem vicc, tényleg. Apróságnak hangzik, de fontos, hogy legyen lefektetve köztetek ennek az alapja, így később elkerülhetők az olyan viták, hogy „miből gondoltad, hogy erre van most pénzünk?”, meg „képes voltát ennyit pénzt erre költeni, amikor másra kéne?”

Olyan is előfordulhat, hogy mindent bedobtok a közösbe, de aztán a költekezés arányai nem tetszenek valamelyik félnek, mert ő például kevesebbet költ magára, míg a párja minden hónapban új ruhát vesz. Ha úgy érzitek, hogy ebből konfliktus lehet, akkor csináljátok azt, hogy a bevételeitek erre szánt részét osszátok fel 50-50%-ban egymás között és a saját részével mindkettőtök azt csinál, amit akar. Nincs egyeztetés, nincs semmi. Tied 50%, a párodé a másik fele és mindketten úgy költitek el, ahogy akarjátok.

Kérdés szokott lenni a közös bankszámla. Én nem tartom ezt kulcskérdésnek. Sőt, ha úgy nézem biztonsági okokból még jó is, ha van külön-külön bankszámlátok akár más pénzintézeteknél. Nem a bankszámlák számán fog múlni, hogy milyen pénzügyi tervet készítetek és az alapján hogyan valósítjátok meg a céljaitokat. Nálam inkább a bizalmatlanság jele, ha valamelyik fél ragaszkodik a közös számlához.

Saját tapasztalatból tudom, hogy konfliktus forrása lehet a kockázatviselési hajlandóságotok közötti különbség. Én ésszel, de bevállalós vagyok, feleségem viszont teljesen kockázatkerülő. Emiatt volt is vitánk már nem egyszer. Ha ilyen különbségek köztetek is vannak, akkor beszéljétek át, hogy mi az az összeghatár, amit még a kockázatkerülő elvisel, nem érzi az anyagi biztonságát veszélyben és hagyja, hogy eddig a határig a bevállalós fél „játszadozzon”. Ez az a pont, ahol a megfelelő pénzügyi ismeretek hiánya, termékismeret hiánya is vezethet konfliktusokhoz. Érdemes független szakemberrel konzultálni, aki objektíven fel tudja vázolni mindkét félnek az elképzeléseik szerinti legideálisabb választási lehetőségeket.

Összegezve a fentieket a pénzügyek esetében is a legfontosabb, hogy beszéljetek róla. Beszéljétek meg, tűzzetek ki közös célokat és készítsetek közös tervet. Amennyiben szükségesnek látjátok, akkor vonjatok be egy pénzügyi szakembert, aki fogja a kezeteket. Ne hagyjátok, hogy az apró, de ki nem beszélt pénzügyi sérelmek egyszer csak vulkánként törjenek elő magukkal sodorva akár az kapcsolatotokat is.

0 hozzászólás

Mojzes Gábor

Mojzes Gábor

A Család Pénzügyese

Nálad is előfordul, hogy becsúszik egy nem várt kiadás, amit hirtelen nem is tudod miből fizesd ki?

Ez az ingyenesen letölthető útmutató a segítségedre lesz!

Lépj a gyorsító sávra!

Rengeteg könyv tudása és sok év tapasztalata összefoglalva és rendszerezve alig több mint 2 órába sűrítve a Tied lehet.

Indulj el az anyagi biztonság felé szakértő segítségével!

Megosztás