Közeleg a nyár, sőt áprilisban már meg is mutatta magát pár hétig. Aki megteheti, már élvezi vagy akár már túl is van idei első nyaralásán. Az emberek többségének azonban még hátravan ez a móka, ezért úgy gondoltam, hogy hasznos lenne pénzügyi szempontból átvenni, hogy mire is figyelj nyaralás előtt és alatt.

1. Tervezz!

Nyaralás előtt nem csak a programokat kell megtervezni, hanem a vakáció pénzügyi részét is. Kevesen vannak, akik tényleg megengedhetik maguknak, hogy nem számít a pénz alapon induljanak el nyaralni. A többieknek tervezniük kell.

Ha gyűjtögettél egész évben a nyaralásra, akkor adott, hogy mekkora a keretösszeged, amit be kell osztanod. Ha nem gyűjtögettél erre a célra, akkor is határozz meg egy keretet, amihez tartani fogod magad.

A tervezésnél az alábbi kiadásokat vedd figyelembe:

  • szállás
  • útiköltség
  • étkezés, ha nincs benne a szállásban
  • szórakozás (buli, fagyi, söröző, kávézó stb.)
  • külön programok (hajókirándulás, jetski, állatkert, múzeum stb.)
  • szuvenírek

Érdemes napi szinten megsaccolni, hogy mennyit fogsz költeni és mindig hagyjál puffert a nem várt kiadásokra, mert azok bizony nyaralás alatt sem kímélnek meg.

2. Bankkártya vs. készpénz

Ez rendszeres dilemma szokott lenni. Ha kp-ban kapod a bevételed, akkor logikus, hogy nem pakolod rá egy bankszámlára, hanem kp-ban használod fel. Ellenkező esetben a bankkártya az egyszerűbb megoldás.

Ha itthon nyaralsz, akkor ez a kérdés fel sem merül, hiszen mindent úgy csinálsz, ahogy egyébként is a hétköznapokban. Azonban, ha külföldre mész, akkor már jogos a kérdés.

A bankkártyának több előnye is van:

  • ingyen fizetsz vele
  • nem kell idegen bankjegyekkel és érmékkel szerencsétlenkedned
  • ha el is lopják vagy elhagyod, le tudod tiltani
  • nem marad felesleges valutád, amivel a végén nem tudsz mit kezdeni és csak azért költöd el, hogy ne kelljen visszaváltani vagy őrizgetni

Ugyanakkor azt is jó, ha tudod, hogy a bankkártyás fizetéssel nem biztos, hogy jobban jársz, mintha egy pénzváltónál vettél volna valutát. Ugyanis a kártyatársaságok (VISA, Mastercard) elszámolása a következőképpen néz ki. Annak ellenére, hogy neked forint számlád van, a kártyatársaságok elszámolása deviza alapon történik (VISA – dollár, Mastercard – euró). Tehát, ha Te Horvátországban fizetsz bankkártyával, akkor előbb a kunát átváltja a kártyatársaság dollárra vagy euróra, majd onnan forintra és úgy számol el a bankoddal és Veled. A dupla váltással viszont már lehet, hogy rosszabbul jársz, mintha valutát váltottál volna egy pénzváltónál. Persze itt most el lehetne kezdeni szőrözni azzal, hogy a készpénz felvételnek is van költsége, és ha azt is figyelembe vesszük, akkor már lehet, hogy nem is jársz jobban, ezért ezt mindenki intézze belátása szerint.

Ennek ellenére mindenképpen tájékozódj a célország pénzügyi kultúrájáról, mert nem mindegy, hogy Stockholmba vagy az albán tengerpartra mész. Míg előbbiben gyakorlatilag teljesen felesleges készpénzzel készülni, addig utóbbinál már jóval korlátozottabb a bankkártya használat lehetősége.

Hogy itthon váltasz, vagy ott veszel fel ATM-ből, a fent vázolt váltási mizériát figyelembe véve szintén egyéni preferencia kérdése. Mi általában minimális kp-t váltunk itthon, és ha elfogy, akkor veszünk fel ATM-ből.

3. Ne spórolj a biztosításon!

Elköltesz 150-200-300ezer forintot egy nyaralásra és akkor még nem mondtam nagy összegeket, ne az utasbiztosításra kifizetendő plusz 12-25 ezer forinton (két felnőtt, két gyerekkel számolva, egy hétre, Európában) akarj spórolni.

Utazni fogsz akár ezer kilométereket is autóval vagy repülővel. Ismeretlen helyeken jársz, kipróbálsz mindenféle ökörséget, ezzel rengeteg kockázatnak teszed ki magad és a családot, nem beszélve arról, hogy egy csomó értéket viszel magaddal. Biztosítsd ennek a hátterét!

Érdemes olyan biztosítást kötnöd, amiben jogvédelem is van. Elég egy apró koccanás és máris olyan helyzetbe kerülhetsz, ahol a nyelvismeret hiánya miatt kiszolgáltatott leszel és nem tudod megvédeni magad. Jó, ha ilyenkor van kihez fordulni. Nekünk például két éve Horvátországban jött jól a jogvédelem. Parkolási bírságot kaptunk egy olyan helyen, ahol szerintem nem volt egyértelmű a helyzet, sőt. Mivel az elküldött fotók alapján a biztosító is úgy ítélte meg, hogy nekem van igazam, ezért megtérítették a bírságomat és nem kellett extra kb. 25.000 forintnyi kunát otthagynom.

4. Élvezd!

Minden pénzügyi instrukció ellenére, ahogy a Punnany Massif is megénekelte, Élvezd! a nyaralást.

Azért tervezd meg jól, hogy utána már élvezni tudd. Lazíts, pihenj, kapcsolódj ki! Még ha munkamániás is vagy, akkor is meg kell állni időnként és ténylegesen kikapcsolódni. Soha nem értettem azokat, akik nyaralás alatt is fél szemüket vagy mind a kettőt a munkán tartják. Ha nem tudsz egy hétig távol lenni úgy, hogy ne kelljen a munkával foglalkoznod, akkor szerintem valamit nem csinálsz jól. Engedd el magad és élvezd!

Jó tervezést és kellemes nyaralást kívánok!

Mojzes Gábor

Mojzes Gábor

A Család Pénzügyese

Nálad is előfordul, hogy becsúszik egy nem várt kiadás, amit hirtelen nem is tudod miből fizesd ki?

Ez az ingyenesen letölthető útmutató a segítségedre lesz!

Lépj a gyorsító sávra!

Rengeteg könyv tudása és sok év tapasztalata összefoglalva és rendszerezve alig több mint 2 órába sűrítve a Tied lehet.

Indulj el az anyagi biztonság felé szakértő segítségével!

Megosztás