Téged is bosszant, hogy a szolgáltatók (biztosítók, egészségpénztárak, nyugdíjpénztárak) jellemzően év vége felé szokták felhívni a figyelmedet arra, hogy ha szeretnéd a maximális adókedvezményeidet kihasználni, akkor még ennyi meg ennyi összeget kellene a számládra befizetned?

Sokszor csak ekkor tudatosul benned az adókedvezmény elérésének lehetősége, és általában abban az évben még nem fizettél be semmit, ezért az értesítő levelekben sok százezres összegek szerepelnek, amik el is riasztanak a cselekvéstől?

Pedig a szolgáltató csak azt jelzi, hogy mekkora összeg befizetésével maximalizálhatod az adókedvezményt, de ez nem azt jelenti, hogy alacsonyabb befizetéssel nem érhetsz el semmit. Csak ez nem tudatosul benned. Aztán úgy vagy vele, hogy akkor majd jövőre, csak jól elfelejted és év végén csapsz a homlokodra újra, amikor kibontod a szokásos értesítő levelet.

Mielőtt még idén is pirosra csapkodnád a homlokodat, még időben szólok. Léteznek megtakarítási formák, melyeket az állam úgy részesít előnyben, hogy adókedvezményekkel támogat. Miért érdemes tudnod róluk? Mert az évek során akár milliókat hagyhatsz az asztalon, pedig el is vehetnéd onnan. Az alábbi felsorolás 7 olyan lehetőséget tartalmaz, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak, külön részletezve, hogy melyikkel milyen adókedvezményeket érvényesíthetsz.

1. Babakötvény

A babakötvény egy egyszeri, 42.500 Ft-os állami támogatás, melyet a gyermeked anyakönyvezése után a Magyar Államkincstárnál nyitott letéti számlán írnak jóvá és ott kamatozik a gyermek 18. születésnapjáig.

2. Startszámla

A babakötvény jóváírását követően a szülőként/nagyszülőként lehetőséged van további megtakarításokat elhelyezni a gyermek számláján. A befizetések után évi 10%, de legfeljebb 6.000 Ft állami támogatás jár. Ebből gyorsan kiszámolható, hogy havi 5.000 vagy éves 60.000 Ft befizetésével tudod kimaxolni a támogatást.

3. Egészségpénztár és önsegélyező pénztár

A legtöbben a munkáltatójuk által kínált cafeteria keretében találkoznak az egészségpénztárakkal, és talán még kevésbé ismert az önsegélyező pénztárak létezése. Amennyiben egyénileg is befizetsz a számládra, úgy az egyéni befizetéseid után 20% maximum évi 150.000 Ft adókedvezményt kaphatsz SZJA visszatérítés formájában a pénztári számládra. Ha ez nem lenne elég, akkor további 10% adójóváírásra leszel jogosult, ha az egyenlegedet lekötöd 24 hónapra.

4. Önkéntes nyugdíjpénztár

Nyugdíjpénztári megtakarításaid esetében az egyéni befizetéseid 20%-a, maximum évi 150.000 Ft adókedvezmény jár, melyet szintén SZJA visszatérítés formájában kapsz. Arra azért figyelj, hogy ha több pénztári formában is érdekelt vagy, akkor a maximális adókedvezmény egészségpénztár, önsegélyező pénztár és nyugdíjpénztár esetében együttesen maximum 150.000 Ft összegig jár .

5. Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)

NYESZ-nél a számlára befizetett összegek után 20%, de maximum évi 100.000 Ft (a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők számára 130.000 Ft) SZJA kedvezmény vehető igénybe.

Hogyan kontrolláld a kiadásaidat, hogyan képezz tartalékokat és tedd meg az első lépéseket az anyagi biztonság felé?

Készítettem Neked egy ingyenes mini e-bookot, amiből választ kapsz ezekre a kérdésekre. Kattints ide és kérd most, hogy hosszú távon kiegyensúlyozott anyagi életet élj!

6. Lakástakarék-pénztár (ltp)

A felsorolásból talán az ltp-nek a legnagyobb az ismertsége, ami annak is köszönhető, hogy lakástulajdonos nemzet vagyunk. Lakástakarék-pénztári megtakarításnál az éves befizetéseid után 30%, de maximum évi 72.000 Ft állami támogatáshoz juthatsz.

7. Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíj célú megtakarítások közül a nyugdíjbiztosítás a harmadik, mely után SZJA visszatérítés vehető igénybe, méghozzá a befizetett éves díj 20%-a, de legfeljebb 130.000 Ft. Itt is fontos megemlíteni, hogy a különböző nyugdíjcélú megtakarításokat kombinálva (önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ és nyugdíjbiztosítás) összesen legfeljebb 280.000 Ft SZJA visszatérítés igényelhető.

Érdemes kihasználnod a kedvezményeket, mert nagyon sokat lehet velük megtakarítani. Csak egy példát hozok a szemléltetés végett.

Veszel egy rakás dolgot, amit az egészségpénztárral el tudnál számolni. Nem csak gyógyszerekre kell gondolni, hanem például kisgyermekeseknél ott a pelenka is. Ezekre költesz mondjuk havi 20.000 Ft-ot. Ahhoz, hogy ezt egészségpénztárból tudd fizetni 21.740 Ft-ot kell befizetned a pénztárba havonta, mivel a pénztárak általában 8%-ot vonnak le a befizetéseidből a működési költségekre, a maradék 92% a felhasználható rész. Tehát ha ezt a 21.740 Ft-ot havonta befizeted egy egészségpénztári számlára és onnan vásárolod meg a fent említett termékeket, akkor sem lesznek olcsóbbak, viszont a havi 21.740 Ft, vagyis évi 260.880 Ft befizetésed után kapsz 52.176 Ft SZJA visszatérítést. Vagyis azzal, hogy az egészségpénztáron keresztül veszed meg őket ennél a példánál évi 52.176-(12*1740)=31.296 Ft-ot spórolsz meg.

Ez csak egy példa volt a rengeteg lehetőség közül. Tájékozódj vagy kérd szakember segítségét és nézzétek meg, hogy Neked melyik megoldás lenne a leghasznosabb!

Megosztás