Sokakban elég mély nyomot hagyott a 2008-ban kirobbant, és az egész világot megrengető pénzügyi válság. Mégis úgy tűnik néha, hogy a többség már elfelejtette, hogy volt ilyen. Ugyanakkor egyre többet hallani, hogy a tőzsdék évek óta tartó szárnyalása már nem tart sokáig. Mire kell számítani?

Bizony, már 10 év eltelt 2008 óta. Ha megnézzük a tőzsdeindexeket, akkor látható, hogy mind az S&P500*, mint a Dow Jones**, mind a Nasdaq*** komolyabb megingások nélkül sokszorozta meg értékét ez idő alatt.

Az S&P500 tőzsdeindex alakulása 2007 óta. Forrás: finance.yahoo.com

A Dow Jones Industrial Average tőzsdeindex alakulása 2007 óta. Forrás: finance.yahoo.com

A Nasdaq tőzsdeindex alakulása 2007 óta. Forrás: finance.yahoo.com

Ha csak Magyarországot nézzük, akkor a BUX négyszerződött a 10 év alatt.

A BUX tőzsdeindex alakulása 2007 óta. Forrás: bet.hu

A hazai ingatlanárak 2014-ig zuhantak 2015-től azonban jelentős emelkedésnek indultak, melynek még mindig nincs vége.

Magyarországi lakóingatlanok átlagárának alakulása 2007 óta. Forrás: https://www.ingatlannet.hu/

A grafikonok mind-mind azt mutatják, hogy szárnyalnak a piacok. De vajon meddig? Fogalmam sincs és még a legjobb pénzügyi elemzőknek is maximum csak sejtéseik lehetnek, amik vagy bejönnek vagy nem. Amit az elemzők tudnak, azt már a piac is beárazta, a válságok viszont olyan események miatt szoktak kirobbanni, amit nem látott előre a piac, legfeljebb néhány ember.

Egy biztos. Soha nem volt még olyan, hogy egy növekedési ciklus örökké tartott volna, mint ahogy a válságok is egyszer véget érnek. Ez egy örök körforgás. Azt nem tudjuk megmondani, hogy mikor következik be egy visszaesés, de hogy be fog következni az biztos.

Amennyiben elfogadod azt a tényt, hogy nem csak napsütés van, hanem néha beborul, elered az eső, sőt akár vihar is tombol, akkor már csak egy dolgod van, felkészülni rá.

A válság mindig lehetőség is egyben. A profi befektetők alig várják már, hogy végre legyen egy komolyabb visszaesés, mert ekkor lehet igazán jól, akciós áron bevásárolni. Míg a tömegek rettegnek a válságtól, és ha megérkezik, akkor pánikolnak, eladnak, addig a profik örülnek és bevásárolnak.

Ez igaz egy pénzpiaci válságra éppúgy, mint egy ingatlanpiaci válságra.

A válságra való felkészülés legjobb módja, ha van elég cash a birtokodban, hogy be tudj vásárolni, amikor akciósan adnak mindent.

Hiába zuhant vissza a 2007-es majdnem 11.000 Ft-os árfolyamról 2009. elején 1.500 Ft alá az OTP részvényeinek árfolyama, ha nem volt cash a birtokodban, akkor legfeljebb külső szemlélőként követhetted azt, hogy egy évvel később már 7.000 felett is járt, majd némi visszaesést követően idén újabb csúcsokat döntött 11.000 Ft felett.

Utólag könnyű okosnak lenni, de azért aki 1.500-2.000 Ft környékén vett részvényeket, túl nagy kockázatot nem vállalt fel, és valószínűleg azért vásárolt, mert bízott abban, hogy megszűnni nem fog a cég.

Persze ez csak egy példa. Lehetne az ingatlanpiaccal kapcsolatosan is hozni hasonlókat. Akinek volt pénze, vagy ki tudott használni pályázati lehetőségeket, az 5-6-8 évvel ezelőtt vásárolt lakását igen szép haszonnal tudja most eladni, nem beszélve az eddig beszedett bérletidíj-bevételekről. Én kihasználtam, és a 2012-ben megvásárolt lakást 50% haszonnal adtam el idén, ami valójában még ennél is sokkal nagyobb haszon, ha figyelembe veszem, hogy pályázatból vettem, aminek egy jelentős része vissza nem térítendő támogatás volt.

Tehát egy válság rengeteg lehetőséget rejt magában, csak észre kell ezeket venni és ki kell használni. Az igazán jó befektetéseket válság idején lehet megtalálni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ekkor csak jó lehetőségek vannak. Természetesen ugyanúgy körültekintően kell eljárni, mint bármikor máskor.

Akkor most ne vásároljak semmit, hanem várjak a válságra? Még véletlenül se. Mivel senki sem tudja megmondani mikor jön a következő, ezért butaság lenne az összes befektetésre szánt tőkéden ücsörögni és várni, hátha beüt a krach. Ha szembejön egy jó lehetőség, akkor használd ki, de csak olyan mértékben, hogy maradjon elég cash a kezedben az akciós időszakra.

0 hozzászólás

Mojzes Gábor

Mojzes Gábor

A Család Pénzügyese

Nálad is előfordul, hogy becsúszik egy nem várt kiadás, amit hirtelen nem is tudod miből fizesd ki?

Ez az ingyenesen letölthető útmutató a segítségedre lesz!

Lépj a gyorsító sávra!

Rengeteg könyv tudása és sok év tapasztalata összefoglalva és rendszerezve alig több mint 2 órába sűrítve a Tied lehet.

Indulj el az anyagi biztonság felé szakértő segítségével!

Megosztás